Product added to basket

  • 0 Kurv

    Kurv overblik

    Du har ikke noget i din kurv endnu...
    Total (heraf moms: 0,00) 0,00

Butikken på Nordre Toldbod

Butikken, som i dag hedder 'Løgismose Vin, Mad og Delikatesser', åbnede i 1982 og dannede rammen om Vinimporten. Læs om hvordan butikken udviklede sig til et foregangssted for convenience.

 

Siden 1982 har havnen omkring Nordre Toldbod dannet ramme om Løgismose Vinimport. I starten var butikken nærmest bare et lager, hvor indviede kunne komme forbi og hente en kasse vin inden for den meget begrænsede åbningstid mellem torsdag og lørdag.

Løgismose var havnens eneste virksomhed, der ikke havde noget med skibsfart at gøre. Vinudsalgets lejede lokaler havde tidligere fungeret som en slags arbejdsformidling for havnearbejdere. Væggene var stadig nikotingule med lange knagerækker, hvor folk kunne hænge deres tøj og skifte til kedeldragt, hvis det viste sig, at der var arbejde at få, den dag de kom forbi.

VIN VED FÆRGERAMPEN

Man kom ikke bare forbi Løgismose Vinimport, men skulle vide, at det lå der – bag adgang-forbudt-skilte og færgeramper. Ikke langt fra, hvor Polensbåden lagde til, hvilket betød, at de ansatte i butikken dagligt måtte afvise folk, der faldbød billig vodka og kaviar fra Østblokken. Og mange af Løgismoses kunder måtte opleve at blive stoppet af toldere, der lige ville tjekke, at deres nyindkøbte kasser med vin var banderoleret og indført på lovlig vis.

Op igennem 1980'erne fik vinhandlerne stadig sværere vilkår. Vin var blevet en dagligvare, og folk købte det ikke længere i specialbutikker, men i supermarkeder. Mange vinhandlere lukkede eller forsøgte at finde en ny vej ved at kombinere deres vinudsalg med salg af tipskuponer.

På Nordre Toldbod begyndte man i stedet at lave mad. Boeuf Bourguignon, cassoulet og konfiterede andelår, der blev solgt fra et åbent køkken, frisklavet efter opskrifter fra Kong Hans' Kælder. Det skulle vise sig at være lidt af et columbusæg – en simpel løsning på et kompliceret problem.

Kvalitet er nok en af sprogets mest misbrugte gloser. Man kan som regel regne med, at hvis folk taler og skriver meget om kvaliteten af deres produkter, så er der nok et eller ande galt. Med kvaliteten.

Vi taler gerne vidt og bredt om, hvordan vi laver vores ting, hvilke råvarer vi bruger, og om det håndværk, der ligger bag. Om det er kvalitet eller ej, det er i sidste ende op til kunden at afgøre.

Og det er egentlig ganske enkelt at tage stilling til: Smager det godt? Gør det en forskel? Bringer det glæde til måltidet – og mit liv? Så længe det er kunderne og ikke bare os selv, der forbinder Løgismose med kvalitet – ja, så er vi på rette ved.
Vin og delikatesser i stort udvalg i Løgismose butikken på Nordre Toldbod 16

CONVENIENCE, FØR DET FANDTES

Kunderne kunne nu få en kombination af mad og vin. De nøjedes derfor ikke længere med at komme forbi en gang om måneden, men kom i stedet forbi en gang om ugen. Vinudsalget på Nordre Toldbod tilbød således sine kunder convenience i en travl verden, før det overhovedet blev betragtet som et salgsbegreb.

I dag er Nordre Toldbod en eksklusiv adresse. Nabolaget tæller i stedet for havnearbejdere smykkefirmaer og designerbutikker. Og Løgismose Vinimport har udvidet igen og igen, hver gang de fysiske rammer og kommunale planer har tilladt det. For at skabe plads til, at kokke, konditorer og vinkendere kan sørge for nye smagsoplevelser til travle mennesker. Hver dag.