Der er vingårde, der kan dokumentere deres historie mange generationer tilbage, og så er der nye vingårde som oser af iværksætteri og en umådelig lyst til at markere sig i netop deres område.
Alene navnet Rivetti & Lauro indikerer, at vi her har befinder os i den sidste kategori, og hvis vi tager fornavnene med begynder fortællingen om Alberto Rivetti og Dino Lauro. To vener som ønskede at ruske i traditionerne ved skabe nogle vine, som var kærligt loyale overfor Nebbiolo druens sårbare finesse samtidigt med, at de var saftige og inciterede på en måde som ellers sjældent opleves i vinene fra de vindblæste terrasser i Valtellina dalen.
Alberto Rivetti havde en stor stilling i den lukrative kaffeindustri, og Dino Lauro sad solidt med ansvaret for vinmarkerne hos Nino Negri. Kort efter årtusindeskiftet besluttede de at begynde at opkøbe små parceller på de stejleste terrasser, og mens de ventede på at få jord nok under neglede, solgte de frugten nogle af regionens veletablerede producenter. I 2010 var de nået op på knap 7 ha. og i stedet for at sælge druerne lånte de et hjørne i kælderen hos Nino Negri. Nu var de 4 første vine fra Rivetti & Lauro i støbeskeen.
Samtidig forhandlede Alberto Rivetti med efterkommerne af den lokale helt Luigi Torelli om at købe eller leje lig ind i de historiske kældre på Palazzo Torelli, der ligger en smule indeklemt midt i den gamle by Tirano. Sidt på året i 2011 faldt aftalerne på plads, og efter omfattende renoveringer var kældrene i Palazzo Torelli klar til at tage imod, da 2013 høsten skulle i hus.
I dag disponerer Rivetti & Lauro over frugten fra en lang række meget små parceller (i alt knap 12 ha.) alle placeret på de stejle skråninger, som til sammen danner den såkaldte "Nuovo Valtellina", der kvalificerer sig til DOCG., og i tilgift kan kalde sig Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno eller Valgella, såfremt alle druerne kommer fra terrasserne på en af disse lokaliteter.
Foreløbig resulterer dette i knap 30.000 flasker fordelt på 8 forskellige vine, som alle allerede roses til skyerne hos et flertal af de toneangivende anmeldere. Nogle få har dog endnu ikke overgivet sig helt. De finder det profant, at Rivetti & Lauro tillader sig at eksperimentere med Merlot og Syrah, og kun fremtiden vil vise, om disse vine, der deklasseres til den mindre prestigefyldte "Terrazze Retiche di Sondrio", vil komme til at danne skole eller forblive unikke specialiteter fra Rivetti & Lauro.