Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.611,20
Riesling Sporen Grand Cru - BIO
- 6 stk. 2.611,20
512,-
682,67 pr. l.
6 stk.
2.611,20
435,20 pr stk.
Spar 460,80
Anbefalinger
James Suckling
92
Maj 2018
Wine Enthusiast
95
Anne Krebiehl MW - Januar 2018
Robert Parker - The Wine Advocate
91+
Stephan Reinhardt - Juni 2017
La Revue du Vin de France
17,5
Guide Vert 2017
Beskrivelse
"Doch gegen den Reichenweier Sporen haben Sie alle das Spiel verloren" Johann Fischart - Der Heilige Brotkorb - Strasbourg 1580
Hvis man gerne vil studere mekanismerne bag det franske appellations- og klassifikationssystem, er tilblivelse af de 51 Grands-Crus i Alsace et glimrende sted at begynde. Når man graver lidt, vil man miste alle illusioner om objektivitet, men også få respekt for de historiske, økonomiske og politiske interesser, der skal tages i ed inden man kan lande aftaler, som både samtiden og eftertiden respekterer. I Alsace behøvede de forskellige komiteer mere end 20 år inden de i perioden 1975-2007 kunne præsentere det der endte med at blive 51 Grands-Crus.
Sporen var med i det første batch af vinmarker som blev stemt igennem i det franske parlament i 1983 hvorefter vinbønderne kunne printe navnet og skrive Grand Cru på etiketterne. 23,7 let skrånende sydøst vendte ha. 270-280 moh. på venstre hånd, hvis man tager den lille D3'er fra Route des Vins op mod Riquewihr. Sporen er især kendt for sine Gewürztraminer og Pinot Gris, men der er også lommer med Riesling, og en af dem - en lille parcel på blot 0,4ha. med lavtydende mere end 80 år gamle vinstokke - købte Valérie og Jean-Christophe, da den kom til salg i 2012.
Druerne til denne blot 3. udgave af vinen blev høstet den 10. oktober hvor op mod halvdelen af dem havde spor af ædelt råd. De var fremme i kælderen i Beblenheim indenfor få timer. Her blev de gennemgået for defekter og derpå presset uden stilkene blev fjernet. Den friske most fik herefter lov til at bundfælde og samle aromaer inden gæringen efter en uges tid langsomt gik i gang i det gamle ege fad som Jean-Christophe har valgt til formålet. Gæringen fortsatte uden temperaturkontrol i mere end 6 måneder (!), men da alkoholprocenten passerede de 13 ville gærcellerne ikke mere, selvom der stadig var sukker at spise af. Vinen er tappet 18 måneder efter høsten og derpå modnet videre i yderligere 24 måneder inden frigivelsen.
Jean-Christophe Bott ambitionen er ganske enkelt at blande sig så lidt som muligt og ligesom vinstokkene ikke skulle forulempes af syntetiske svampe og insektmidler skal den unge vin heller ikke forulempes af fremmede gærstammer, chaptalisering, fadlagring, klaring, filtrering eller andre lumske kneb i kælderen.
Som det kan fornemmes af de vurderinger vi har valgt at bringe, er dette flot økologisk og biodynamisk Riesling. Gylden med mættende lag af modne æbler, kandiseret citrus, blomstrende timian, nyslået græs og tørrede blomster. Rig og intens og vel nærmest halvtør, men dette begreb giver ikke rigtig mening, når det hele pakkes ind i markant syre og en nærmest tanninsk bitterhed.
Den gamle tyske poet og levemand havde ret. Når det kommer til Sporen ”haben Sie alle das Spiel verloren”!
Jean-Christophe Bott insisterer på at hans vine altid skal dekanteres, og de første 4-6 år efter høståret gerne 3-4 timer inden de skal nydes.
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter