Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 5.584,50
Pouilly-Fuissé
- 6 stk. 5.584,50
1.095,-
1.460,- pr. l.
6 stk.
5.584,50
930,75 pr stk.
Spar 985,50
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
15
Guide vert 2023
Beskrivelse
Ved indgangen til det nye millennium spirede ideen om måske også at kunne udrette noget ganske særligt i Mâconnais hos Anne-Claude Leflaive, og det skulle ikke være noget med bare at købe frugten som de store négocianter "The Big Five" Louis Latour, Louis Jadot, Bouchard Père et Fils, Joseph Drouhin og George Duboeuf allerede gjorde i stor stil. Det skulle være egne vinmarker med fuld kontrol over arbejdet med vinstokkene og omlægning til biodynamisk landbrug.
De første parceller blev købt i Mâcon-Verzé appellation i 2004, og i 2013 fulgte så de første 7 af de i alt 14 små parceller i Pouilly-Fuissé, som leverer frugten til denne vin heriblandt parceller på La Chaneau og Au Vignerain, som nu har fået 1. Cru status efter ”Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé” endelig er nået til enighed med INAO og lobbyisterne. (De nåede at være i gang i mere end 15 år!)
14 parceller lyder af meget, men reelt er der bare tale om 2,7 ha., der alle har udsigt op mod den imponerende klippeformation Roche de Solutré. Parcellerne kultiveres af Paul de Noue (som er relateret til Leflaive familien), og et par deltidsansatte, og når druerne er plukket, overgår ansvaret til vinmageren Pierre Vincent, som i marts 2017 efterfulgte Anne-Claude Leflaive’s mangeårige Wingman Éric Rémy.
Høsten er manuel og druerne presses straks efter plukningen i nogle bygninger, som fulgte med købet af de første parceller i Mâcon-Verzé. Her sorteres druerne inden den langsomme presning hvorfra kun den frit løbende most får lov til at komme op og blive kølet ned i den mobile rustfri ståltank. Herefter køres dagens most til Puligny-Montrachet hvor gæringen og modningen finder sted i Leflaive's nye kælder, der blev opført udelukkende ved anvendelse af naturlige materialer i 2012/13. Vinen er fadgæret og efterfølgende modnet i sammen fade (max. 15% nye) i 12 måneder hvorefter den endelige vin er sammenstukket i rustfrit stål og tappet på flaske i det tidlige forår 2022 uden klaring eller filtrering.
En elegant og charmerede Pouilly-Fuissé med masser af hvide ferskner, ananas og akacieblomst, der bliver sat i scene af modne citrusnoter og mandler samt lidt brioche og honning fra fadene. Rig, smagfuld og med et eminent underliggende mineralsk drive, som sørger for, at det hele aldrig bliver for overdådigt.
Prisskiltet er ikke det mest charmerende ved denne Pouilly-Fuissé, men den er produceret side om side med Domaine Leflaive's store hvide Bourgogner, og tåler såmænd - qua det præcist satte fad kys - at blive sammenlignet med en lille Meursault eller Puligny-Montrachet fra producenter, som prioriterer elegancen.
Bourgogneeksperten Allen Meadows smagte en række af vinene sammen med direktøren Brice de La Morandière og Leflaives régisseur Pierre Vincent i juni 2021. Her fortalte Pierre Vincent, at 2020 var "extraordinarily precocious, in fact the earliest we have ever experienced at the domaine. We picked from the 20th of August to the 27th and brought in very clean fruit that required very little sorting except for some sunburned berries. Yields were about the same as they were in 2019, which is to say right around 40 hl/ha but with slightly lower potential alcohols of 13 to 13.5% compared to the range of 13.5 to 14% we obtained last year. One of the interesting aspects is that there was very little difference in ripeness levels between the beginning of the harvest and the end of it, especially with respect to acidity levels. That usually doesn't happen but for whatever reason, it did in 2020. As to the wines, their hallmark feature is just how beautifully balanced they are plus they possess excellent vibrancy and terroir transparency, indeed they are already almost irresistible. They have this impressive punch, but it's delivered with finesse and grace. Stylistically, they could reasonably be compared to 2014 or 2017, both excellent white Burgundy vintages."
Producent
Anne-Claude Leflaive blev i sine sidste 10 år dybt optaget af ikke blot at skabe de mest betagende vine fra familiens berømte vinmarker i Puligny-Montrachet, men også optaget af udbrede det glade budskab om biodynamikkens urkraft til andre vinbønder i andre distrikter.
Det første til investeringer i Macon-Verzé, Macon-Solutré, Pouilly-Fuissé og en håndfuld vine, der nu bliver solgt under navnet "Domaines Leflaive" med det lille listigt ekstra "s" for at markere, at der er en forskel.
Efterhånden drejer det sig om næsten 20 ha. fordelt på en lang række forskellige små parceller herunder La Chaneau og Au Vignerain, som begge forventes at få 1. Cru status når ”Union des Producteurs de Pouilly-Fuissé” engang når til enighed med INAO.
Domaine Leflaive har tilhørt den samme familie lige siden begyndelsen, og før det har familien har dyrket druer og bygget vinfade i hvert fald siden 1717. Det var Joseph Leflaive, som lagde grundstenen i 1905 og i den efterfølgende 20 år opkøbte en lang række fremragende parceller mens Bourgogne var i knæ ovenpå vinlusens hærgen og en verdenskrig som heller ikke lod de gyldne skråninger uberørte. 24 imponerende ha. udelukkende tilplantet med Chardonnay - her i blandt 5 ha. med status af Grand Cru og 11 ha. med status af 1. Cru. - er det efterhånden blevet til, og dertil kommer, at familien siden 2004 har været på jagt efter ypperlige parceller i Mâconnais hvor det efterhånden er det blevet til et patchwork af små jordlodder på til sammen næsten 20 ha.
Domaine Leflaive var og er stadig pionerer inden for først økologisk og siden biodynamisk produktion i Bourgogne, og få andre steder er man så stålsatte i troen på, at det kun kan lade sig gøre at skabe vidunderlige vine hvis man først efterstræber fuld biodiversitet i vinmarkerne og siden arbejder i harmoni mellem jordens og månens rytmer i kælderen.
François Bouchet, der var biodynamisk rådgiver for Domaine Leflaive fra 1989 og frem til sin død i december 2005, forklarede sin approach således: "Biodynamism develops every living species thanks to specialised preparative treatments made from yarrow, camomile, nettle, dandelion, valerian, compost and silica or sand which are true catalysts of energy. It is via the plant that the whole organism is vitalised, as much as through its deep rooting in the soil as by the leaves which capture the sun’s energy. The wine which is produced is a direct result of the balance between the terroir and the atmosphere."
Men ellers er der ikke så mange hekserier på Domaine Leflaive. Hele vinfremstillingsprocessen følger den burgundiske tradition. Høsten er manuelt. Gærceller udefra er forment adgang. Gæringen får lov til at tage den tid den skal, og bortset fra vinene fra Mâcon-Verzé, så er recepten den samme helt oppe fra Grand Cru Montrachet og ned til den generiske Bourgogne Blanc: Langsom presning, fadgæring, 12 måneders fadlagring og til sidst 6 måneders modning i rustfrit frem mod aftapningen på flaske, der så vidt muligt sker uden klaring eller filtrering det 2. forår efter høsten. Det eneste der skrues på, er mængden af nye fade i de forskellige vine.
Anne-Claude Leflaive kom til som 3. generation i 1990 og nåede at få 3 år ved siden af sin far Vincent Leflaive inden han døde. De første år arbejdede hun sammen med sin fætter Olivier Laflaive, men da hans negociant projekt for alvor begyndte at få luft under vingerne fandt familien, at det var bedst, de fortsatte hver for sig. Anne-Claude stod herefter i spidsen for konverteringen fra traditionelt landbrug til biodynamisk produktion inden de strategiske opkøb i Mâconnais.
Anne-Claude blev fejret som “The best white wine maker in the world” I Decanter Magazine I 2006, grundlagde en særlig skole for biodynamik ”Ecole du Vin et des Terroirs” i Puligny-Montrachet, og nåede lige at modtage sine kollegaers fornemste hæder i form af ”The Winemakers' Winemaker Award” i 2014 inden hun desværre tabte kampen mod kræften bare 59 år gammel.
I dag er det hendes nevø og grundlæggeren Joseph Leflaives tipoldebarn Brice de La Morandiere, der i 4. generation fører det stolte domaine videre. Det bliver i familien!
Domaines Leflaive (24 ha) (La diversité des expressions des Mâcons)
MÂCONNAIS:
Mâcon-Verzé (Les Cassons, En Perret, Escolles, Les Muse) | 9.3 ha | tilplantet: 1930-2010
Mâcon-Verzé Les Chênes | 3.4 ha | tilplantet: 1935 (0.45 ha); 1973-2002 (2.98 ha)
Mâcon-Verzé Le Monté 0.9 | tilplantet: 1964-1965
Mâcon-Igé | 0.8 ha | tilplantet: 1986-1989
Pouilly-Fuissé La Chaneau | 0,7 ha | tilplantet: 1960
Pouilly-Fuissé En Vigneraie | 0,5 ha | tilplantet: 2001
Pouilly-Fuissé | 1.4 ha | tilplantet: 1960-2011
Saint-Véran Blanc | 0,4 ha | tilplantet: 1950-1990
Løgismose har tilbudt vine fra Domaine Leflaive i mere end 25 år. Ofte i så begrænsede mængder at de ikke flages her på hjemmesiden. Du ser vores aktuelle udvalg her og du er altid velkommen til at efterspørge yderligere muligheder pr. e-mail.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter