Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 5.584,50
Château Rocheyron - Peter Sisseck
- 6 stk. 5.584,50
1.095,-
1.460,- pr. l.
6 stk.
5.584,50
930,75 pr stk.
Spar 985,50
Anbefalinger
Jancis Robinson
17
Julia Harding MW - April 2018
Wine Spectator
91-94
James Molesworth - April 2018
James Suckling
95
Januar 2020
James Suckling
94-95
April 2018
Decanter Magazine
93
Andy Howard MW - November 2019
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
93
April 2018
Beskrivelse
Efter høfligt at have banket på i de første år sparkede Peter Sisseck i sit 7. forsøg døren ind til anmelderne. Blandt andre noterede Neal Martin, der dengang stadig arbejdede for The Wine Advocate, at 2016'eren uden diskussion var "den til dato bedste Château Rocheyron, som Peter Sisseck har skabt", og den allestedsnærværende James Suckling var ved samme lejlighed heller ikke karrig med superlativerne. Han kaldte slet og ret vinen for "en triumf".
Château Rocheyron var for alvor landet i den liga, hvor det er prestigefyldt for de internationale anmeldere at kigge forbi, så de kan sætte tjektegn ud for slottet, og derfor var det spændende om Peter Sisseck kunne holde dampen oppe hos anmelderne, da de i april 2018 kiggede forbi for at smage den noget udfordrende 2017-årgang "En Primeur". Det kunne han, og James Suckling kunne nærmest på hele anmelderkorpsets vegne konkludere at Château Rocheyron var "Extremely well done for the vintage."
Peter Sisseck er også selv glad for vinen og hævder, at 2017-årgangen for ham er "det foreløbige højdepunkt, når det kommer til præcision og frugt" i Le Grand Vin fra Château Rocheyron.
2017 blev begunstiget af et meget mildt og tørt forår, som udløste en tidlig frodighed blandt vinstokkene, men desværre faldt temperaturerne dramatisk i midten af april og den 21. og 22. og igen den 27. og 28. kom frosten snigende med ned til minus 3-5°C. med det voldsomste tilbageslag til følge siden 1991. Peter Sisseck mistede halvdelen af sit udbytte den uge, men har senere kaldt det for en slags naturlige selektion og glædede sig i stedet over at han, måske på grund af sin biodynamiske tilgang til arbejdet i vinmarken, blev ramt mindre hårdt end mange andre, og at de vinstokke, der gik fri af frosten senere producerede smukt moden frugt i topkvalitet.
Vinen er igen i 2017 funderet på 70% Merlot og 30% Cabernet Franc. Druerne er gæret til vin i 7 cementtanke og 3 rustfri ståltanke, der i størrelse er tilpasset diversiteten i ejendommens jordbundsforhold. Efter gæringen er vinen modnet 15 måneder på fade, og for at ”værne om frugten”, som Peter udtrykker det, er modningstiden forkortet ligesom adelen af nye fade er holdt nede på 40%. Den endelige vin er sammenstukket i rustfrit stål og efter at den har fået lov til at stå og samle sig i et par måneder er den tappet på flaske uden klaring eller filtrering i juli 2019.
Vinen kan med fordel dekanteres i 1-2 timer inden serveringen så den bliver lidt blødere og meget mere parfumeret. Prøv den til langtidstilberedte svinebov i egen sky, med asparges, morkler, frisk gedeost og masser af dild.
Producent
“First we take Ribera, then we take Bordeaux” skrev Ole Troelsø i Børsen med Leonard Cohens berømte sang in mente, da han i maj 2011 for første gang skrev om Peter Sissick nye eventyr i Saint Emilion, og berettede at de 9.000 flasker at den første årgang af Château Rocheyron blev solgt på få uger et tidspunkt hvor ingen, eller i det mindste kun meget få, havde smagt vinen.
Det er ikke helt skidt at have en verdenssucces fra Ribero del Duero med i bagagen, når man vender ”hjem” til det distrikt, hvor man i sin tid blev formet som vinmenneske!
Château Rocheyron er et joinventure mellem Peter Sisseck og den spanske mangemillionær Silvio Denz, der har tjent sine penge i parfumeindustrien og siden ekspanderet med kunst, smykker og design i firmaet Lalique inden han bevægede sig ind i vinbranchen via opkøb af det store auktionshus Les Grands Vins Wermuth i Schweiz. Siden forstærkedes Silvio Denz passion for vin og opkøb af flere slotte i Bordeaux fulgte sammen med anparter i Clos d’Agon på Costa Brava. Her blev Peter Sisseck tilknyttet som konsulent i 2006, og i de efterfølgende år knyttede de to så stærke bånd, at de besluttede at give sig i kast med endnu et projekt.
Muligheden kom i 2009 da 7 ha. grænsende op til Château Laroque kom til salg, og herefter var Château Rocheyron en realitet. Der er tale om et stykke jord hvorpå der har været dyrket druer ”altid” med alt hvad det indbefattede i den anden halvdel af det 20. århundrede. Her har Peter Sisseck i mere end 10 år sammen med den daglige manager Mathieu Ravenaud været i gang med den svære konvertering til først økologisk og siden bæredygtig og biodynamisk drift, og han forklarede allerede i 2011, at det vil tage op mod 10 år før druerne blev i stand til at udtrykke hele det potentiale, som eksponeringen og jordbunden indeholder.
Der er i de første år blevet investeret maksimalt i alt, hvad der skal til for at behandle druerne på første klasse og forvandle dem til respektindgydende vine. I de første år var vinene meget mørke alkoholrige og nærmest alvorstunge, men det er der stille og roligt blevet lavet om på, og Peter Sisseck siger selv, at målet hele tiden har været og stadig er at ”fintune den særlige finesse og delikate friskhed, som er Bordeaux’s særlige gave til vinens verden.”
Peter Sisseck havde selv sigtet efter at få løftet vinen op blandt Grand Cru Classé vine i forbindelse med 2022 revisionen af hierarkiet. Men da kravene til kontinuitet i mellemtiden blev skærpet, så klassifikationen nu blandt andet funderes på blindsmagning af 10 forskellige årgange, bliver det tidligst i 2032, at Château Rocheyron kan komme i betragtning. Det forhindrer imidlertid ikke, at slottet allerede er med i puljen hos de indflydelsesrige meningsdannere, når de smager og spytter en primeur.
Da vi følger Peter Sissecks forskellige projekter tæt har vinene fra Château Rocheyron naturligvis også været en del af Løgismose familien lige fra starten. Du ser det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Saint-Emilion ligger øst for Pomerol på Garonne flodens højrebred. Jordbunden er rig på ler og kalk og dermed køligere end grusbankerne i Haut-Medoc, hvorfor Merlot er den foretrukne druesort her. Cabernet Franc er sædvanligvis også med i drueblandingen i en klassisk Saint-Emilion og hos visse producenter også en smule Cabernet Sauvignon. Appellationen er relativt stor og dækker ca 5500 hektar, og mere end 800 producenter opererer her fra. Kun rødvin må produceres under appellationsnavnet, fadlagring anvendes bredt og de bedste vine har lang holdbarhed i flasken. Modsat Pomerol har man i Saint-Emilion en officiel klassifikation oprettet i 1954. Klassifikationen revideres ca. hvert 10. år og blandt appellationens bedste vine kan nævnes slotte som Cheval-Blanc og Ausone.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter