Tredje årgang af den spændstige, meget saftige Amarone fra Maso Maroni, der i løbet af no time er blevet et succesrigt brand på vinscenen i Valpolicella.
Maso Maroni tager sit navn fra et udsigtspunkt og lille kapel som ligger ovenfor landsbyen Santa Maria in Stelle en halv snes km. nord for Verona. Her har Mauro Bustaggi og Patrizia Gandi investeret i en række små parceller med gamle vinstokke, som er anlagt på stejle terrasser, og med tiden er det planen, at Maso Maroni vinene hovedsagelig skal produceres på frugten fra disse parceller.
Mauro og Patrizia har imidlertid valgt at plante nye og bedre kloner af Corvina og Rondinella på en del af terrasserne, og derfor suppleres der stadig med druer fra familiens andre vinmarker i Valpantena. Overalt høstes druerne i hånden, og da der indgår 6 forskellige druesorter i blandingen og vinmarkerne ligger i forskellige højder strækker høsten sig over mere end en måned.
Ovenpå den rædselsfuldt regn rige 2014-årgang smilede vejrguderne til vinbønderne i Valpolicella i 2015, og selvom juli blev den varmeste og tørreste måned i 200 år blev vinstokkene ikke stressede. Der var simpelthen fugt tilbage i jorden fra 2014 som rødderne kunne suge til sig og da temperaturen fandt tilbage til det normale i august samtidigt med at der også kom lidt regn kunne man indlede høsten af nærmest perfekte drueklaser 14 dage tidligere end normalt, og det var vel og mærke drueklaser som næsten ikke skulle soigneres inden de blev kørt ind i det ventilerede tørrerum.
Allerede efter 90-100 dage (afhængig af høsttidspunktet) havde druerne mistet tilstrækkelig med væske til, at det var tid til at forvandle dem til vin i 50 hl. rustfri ståltanke. Vinen modnede derpå i 24 måneder på 500 liters franske fade (25% nye) hvorefter den blev tappet på flaske og efter yderligere 6 måneder hvile frigivet til salg.
En herlig frugtdreven Amarone som Mauro uden at blinke kalder deres hidtil bedste Maso Maroni, og Patrizia supplerer med et smil: "Det manglede da også bare, 2015 har begavet os med en frugt, som vi ikke har set bedre siden 2007!" Vinen leverer en interessant blanding af ribs, solbær og et stænk kanel til næsen og smager derpå bare godt. Der er igen masser af solbær og også solbærblade samt krydderier fra fadene og nedenunder det hele regerer en fin garvesyre, som tilføjer vinen en lang, frisk og levende finish.
Så endnu engang en Amarone som formår at være potent og delikat på samme tid. Prøv den for eksempel sammen med fine kogte cotechino pølser som pakkes i spinat og mørdej og derpå bages så man får en "Cotechino in crosta con spinaci". Med de mange % i vinen må maden der bæres ind fra køkkenet gerne være charmerende rustik!